Domácí příprava kávy 12.: Vacuum pot

Vacuum pot vypadá možná složitě, ale je to jedna z nejefektivnějších alternativních metod přípravy kávy. Zajímá vás, jak ve vacuum potu uvařit kávu? Podrobnosti a návod najdete v článku.

Vacuum pot je v našich končinách poměrně neznámý přístroj. A víte co? Je to škoda, protože pomocí vacuum potu můžete docílit ještě lepší chuti kávy než při mnohých jiných alternativních metodách. Jedná se o takzvaný vakuový kávovar (odtud název vakuum pot nebo vacuum pot), díky kterému se vaše každodenní příprava kávy může proměnit v zajímavý rituál, zvláště proto, že připomíná nějaký alchymistický úkon.

Vacuum pot připomíná chemické náčiní z laboratoře. Skládá se ze dvou skleněných baněk, které jsou spojeny trubicí, mezi nimi se také nachází filtr. Do spodní baňky se dává voda, která se pak při zahřívání mění v páru a putuje trubicí nahoru do horní baňky. V horní baňce dochází ke smísení vody a kávy a tím se káva extrahuje. Když odeberete zdroj tepla, v horní baňce se pára mění na vodu a v dolní baňce vzniká vakuum, které vám „vcucne“ tekutinu z horní baňky dolů přes filtr. A výsledný nápoj je na světě – bez lógru, s výbornou chutí a čistý. Vacuum pot je zkrátka velice efektivní metodou přípravy kávy.

 

Kde se vzal vacuum pot?

Vacuum pot se poprvé objevuje někdy na počátku 19. století, kdy vznikají jeho první prototypy v sousedním Německu, později se přidávají i jiné patenty, zejména francouzské. Dnes u nás však vacuum pot není tak známý jako v předešlých letech, už se ale pomalu vrací jeho čas a je to dobře. Oblíbený je zejména v Americe a Japonsku.

 

Jak připravit kávu ve vacuum potu

  1.  Nejdříve si umelte kvalitní čerstvou kávu na hrubo.
  2.  Spodní baňku naplňte asi ze čtyř pětin studenou vodou a dejte ji vařit. Doporučuje se použít kahan, díky čemuž si budete opravdu připadat jako kávový alchymista. Nabízí se také jiné řešení – vodu si můžete předehřát ve varné konvici a nalít ji do spodní baňky už vařící.
  3.  Začne se tvořit pára, ta vystoupá do horní nádoby a v té spodní vzniká vakuum.
  4.  Když je téměř všechna voda ze spodní nádoby pryč, nasypte do horní baňky umletou kávu. Poměr vody a kávy záleží na vás (můžete ho vypočítat z doporučené dávky 60 gramů na litr vody).
  5.  Po dobu jedné minuty míchejte kávu za pomocí dřevěného míchátka či vařečky. Káva se v té době louhuje. Pak zhasněte kahan nebo odstavte ze zdroje tepla.
  6.  Po odstavení vzniká ve spodní baňce podtlak a vyextrahovaná káva začne stékat dolů.
  7.  Když je celý proces u konce, můžete kávu servírovat.

 

Jaký vacuum pot vybrat? A co další příslušenství?

I vacuum poty mají různé velikosti, takže si můžete koupit nějaký menší (na 2 šálky), střední (na 3 šálky) nebo velký (na 5 šálků). Vacuum poty vyrábí stejně jako drippery spolehlivá japonská firma Hario.

K vacuum potu je nutné dokupovat filtry, buďto papírové (které jsou na jednorázové použití, tudíž nevyžadují žádnou údržbu) nebo bavlněné, které vydrží asi sto použití, ale vyžadují údržbu. Filtry se také prodávají se speciálním adaptérem (na papírové filtry nebo na bavlněné), který umožní pohodlnou manipulaci.

Při přípravě kávy ve vacuum potu vám může přijít vhod i tohle bambusové míchátko.

Pokud nedopatřením rozbijete horní nádobu, nezoufejte, můžete dokoupit novou.

Vacuum pot se také výborně hodí na cesty. Prodávají se i v kompletním balení s kahanem, míchátkem a odměrkou, takže pokud dokoupíte kvalitní kávu, nic vám nechybí.

A co vy? Už jste někdy vacuum pot vyzkoušeli? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *