Domácí příprava kávy 11.: Džezva

Jedním z nejstarších metod přípravy kávy vůbec je džezva, takže jestli jste milovníkem klasiky, pak je pro vás pravou volbou. Připravíte v ní vynikající tureckou kávu. Džezva navíc skvěle vypadá. Pojďte si o ní přečíst víc. V článku najdete i návod, jak si připravit tureckou kávu v džezvě.

Džezva je tradiční nádobka specifického tvaru (vypadá jako hrníček skřížený s rendlíkem), ktará se vyrábí z mědi a dnes i z jiných materiálů. Má dlouhé držátko, díky kterému se s džezvou dobře manipuluje, a uvnitř bývá pocínovaná. V horní části je džezva rozšířená, to proto, aby vám káva náhodou neutekla, a nechybí ani zobáček pro pohodlné nalévání kávy. Je to jedna z nejstarších metod přípravy kávy vůbec a také jednička v přípravě pravé turecké kávy. Není divu, pochází z arabských zemí, domoviny turecké kávy. Tam ji připravují v horkém písku nebo na ohni.

To, co si běžně připravujete doma a myslíte si, že je to turecká káva, je v porovnání s tou pravou z džezvy ničím. Vyzkoušejte tuhle metodu a možná vás překvapí, jak je to jednoduché a jak je výsledný nápoj chuťově o moc lepší.

 

Výhody a nevýhody přípravy kávy v džezvě

  •  Pokud si rádi dopřáváte tureckou kávu, pak je pro vás džezva tím pravým řešením. Káva z ní je silná a netradiční chuti, proto bych ji doporučila i zvědavcům a těm, kteří chtějí vyzkoušet něco nového.
  •  Džezva je ztělesnění tradice v přípravě kávy a navíc skvěle vypadá.
  •  Turecká káva se často vaří s různým kořením, syrupi, cukrem, kakaem, pepřem, vanilkou, zkrátka s čímkoli vás napadne. Je tu velký prostor pro hravost. Velice oblíbený je například kardamom.
  •  Káva v džezvě se připravuje jinak než u předchozích alternativních metod přípravy. Lógr se totiž neodděluje od nápoje a to někomu může vadit.
  •  K přípravě pravé turecké kávy také potřebujete umlít kávu opravdu najemno (neboli na pudr, jak se říká). To každý mlýnek nezvládne, proto je potřeba zainvestovat do nějakého, který vám to umožní. Pokud nemáte kávu umletou na pudr, nedojde k řádné extrakci a vy si svůj šálek pravděpodobně moc nevychutnáte.

 

Jak si připravit kávu v džezvě

  1.  Nejprve si umelte čerstvou zrnkovou kávu na velmi jemno (na pudr). Pro přípravu turecké kávy v džezvě je prý nejlepší kombinace Arabiky s Robustou nebo čistá Arabika.
  2.  Nasypte do džezvy čerstvě umletou kávu a zalijte ji přibližně do dvou třetin studenou vodou. Na běžnou velikost džezvy se doporučuje asi 14 gramů kávy, záleží ale na vás, zda máte rádi kávu silnou či slabší. Můžete také přidat již zmíněné ingredience od cukru, vanilky, chilli po kardamom.
  3.  Promíchtejte lžičkou a dejte džezvu vařit na plotýnku. V kuchyni asi nemáte k dispozici horký písek, ale pokud ano, tím lépe. 🙂
  4.  Na povrchu se vám začne tvořit hustá pěna a začne stoupat vzhůru. Pokud vám káva z džezvy začne utíkat, na chvíli ji odstavte.
  5.  Ve chvíli, kdy káva dospěje k okraji džezvy, odstavte ji. Po chvíli ji zase vraťte na plotýnku a nechte pěnu dojít až k okraji. Znovu odstavte. A pak celé ještě jednou. Tento proces byste měli provést celkem třikrát. Pak je hotovo.
  6.  Příprava kávy v menší džezvě by neměla trvat déle než 6 minut. Kávu poté rozlijte do předem nahřátých šálků (sedlina zůstane uvnitř džezvy) a můžete se dát do ochutnávání.

 

Kde se dá džezva sehnat

Tradiční měděná džezva je hůře k sehnání, ale není to nemožné. Stačí se porohlédnout třeba tady nebo na Aukru či si tuhle krásnou věc dovézt jako suvenýr z Řecka či arabských zemí.

Pokud dáváte přednost modernímu designu i provedení, pak vás možná zaujme tento stříbrný kousek.

A co vy? Už jste někdy džezvu vyzkoušeli? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *