Co je špatného na českém turkovi

Nejspíš jste si už všimli, že tady moc českému turkovi nefandíme. V tomhle článku vám řekneme proč. 🙂

Zdá se, že je neporazitelný. Tato stálice českých domácností hravě přežila i příchod mnohých vychytávek v podobě kávovarů či alternativních způsobů připravy kávy a stále zůstává oblíbeným kávovým nešvarem Čechů. Je to rychlé, superlevné a spousta lidí je na turka tak zvyklá, že ani nevyhledává nic lepšího. My si myslíme, že je to škoda.

 

Co je tedy na turkovi špatně?

To, co by na první pohled mohlo vypadat jako normální káva, je ve skutečnosti jen velmi nekvalitní káva. Vyrábí se totiž z kávy podprůměrné kvality, která má do čerstvosti hodně daleko. Je to zkrátka chuťově nevýrazná (ne-li podřadná) surovina nevalné kvality a tomu odpovídá i výsledný nápoj.

Hned jak dovře voda, turek se ihned zalévá. A to je právě ta chyba. Kávě (ani čaji) vroucí voda nesvědčí, doporučuje se ji nechat vychladnout alespoň na 92 stupňů, což odpovídá zhruba čtyřem minutám odstání. Když zalijete kávu ještě bublající vodou, zničíte tím veškerou dobrou chuť, kterou mohla mít.

Dalším nešvarem je, že lógr zůstává na dně šálku, dokud turka nedopijete. Káva se má louhovat maximálně čtyři minuty, jakýkoli delší kontakt kávy s vodou způsobí, že se do nápoje začnou uvolňovat látky, které nepřejí našemu trávení, odpadní látky jako třísloviny či dokonce karcinogeny a také přebytečný kofein. Tím pádem pijete nápoj s velkým, až nezdravým množstvím kofeinu, a s vyplavenými látkami, které v kávě nemají co dělat.

Český turek není pro zdraví to pravé, dává zabrat především žaludku a játrům. O karcinogenních látkách ani nemluvě.

Pokud budete turka pít i nadále, zkuste alespoň po maximálně čtyř minutách oddělit lógr od samotného nápoje.

Nejlepší by však bylo přestat pít turka úplně a dát šanci domácí přípravě kávy. Zdraví máme jen jedno a jak říká jedna z oblíbených kávomilských hlášek: Život je příliš krátký na to, abychom pili špatnou kávu.

Co takhle vyzkoušet pravou tureckou kávu připravenou v džezvě?

Co si myslíte o turkovi Vy? Pijete ho nebo už jste ho pít přestali?

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *