Cascara: čaj z kávových slupek

Už jste někdy slyšeli o tom, že i z kávových zrn si můžete udělat vynikající čaj? Já také ne. Až nedávno jsem měla možnost ho ochutnat a hned jsem si ho zamilovala. Pojďte si o něm přečíst něco víc.

Když se řekne káva, každý z nás si představí hnědé, už upražené kávové zrno. Jen málokomu se v mysli objeví červená bobulka, ovoce, kterým vlastně káva je, než se zpracuje do podoby, v jaké ji nejčastěji známe.

 

Kávový čaj?

Ještě předtím, než někoho napadlo někdy v patnáctém století kávu upražit a uvařit první šálek tohohle omamně vonícího nápoje, si lidé připravovali z kávových třešní čaj. Červenou slupku z třešně sloupali a kávové slupky usušili, až vznikla takzvaná cascara. Ve španělštině to znamená „svrchní slupka“.

I když je tedy cascara o něco starší než káva samotná, není zatím příliš známá. Už se však povědomí o ní rozšiřuje, což je dobře. Dosud se připravovala především v některých oblastech Jemenu a Etiopie, ale koupit ji už můžete i u nás. Zajímavou perličkou je, že zbytek světa si neuvědomil, že kávové slupky lze využít i jinak než jako hnojivo, nebo že to není odpadní produkt.

 

Jak cascara chutná?

Chuť cascary se odvíjí od odrůdy kávovníku, nicméně vás možná překvapí, že je přirozeně sladká. Když jsem ji pila, chutnala po šípku a nebylo vůbec potřeba ji sladit. Chuť může také připomínat čaj rooibos nebo třešně.

 

Jak si cascaru připravit?

Cascaru dnes vyrábí pouze několik ekologických farem a u nás ji můžete zakoupit v Doubleshotu a možná i v některých specializovaných obchodech s čajem.

Příprava cascary je jednoduchá. Zhruba 15 gramů cascary se zalije půl litrem vroucí vody a nechá se louhovat 10 až 15 minut. Nejlépe si ji připravíte ve french pressu, který vám snadno umožní oddělit usušené slupky od hotového nápoje. Můžete ji dosladit medem nebo třeba vyzkoušet cascaru jako ledový čaj.

 

Proč cascaru vyzkoušet?

Pokud rádi experimentujete a poznáváte i jiné stránky svého oblíbeného nápoje, pak je cascara rozhodně logickým krokem. Takhle totiž kávu určitě neznáte.

Navíc je cascara prospěšná pro vaše zdraví. Kromě kofeinu totiž obsahuje také vitamíny a hodně antioxidantů. Její příznivé účinky pociťují také farmáři při sbírání – jejich ruce prý „nestárnou“, zůstávají jemné a mladé.

Podívejte se, jak cascara vypadá a jaké krásné barvy dokáže vyčarovat:

A co vy? Už jste někdy cascaru ochutnali? 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Migle, na základě licence CC BY-SA 2.0, flickr.com

Tagy:
Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *