Arabika versus Robusta

Arabika. Robusta. Jsou to dva často užívané pojmy ve světě kávy, přesto mnoho lidí netuší, jaký je mezi nimi rozdíl. Pojďme to v tomto článku napravit a říct si vše podstatné, co o arabice a robustě potřebujete vědět, abyste se v kávomilské hantýrce neztratili. 🙂

Arabika a Robusta jsou dva různé druhy kávovníku, kávovník arabský (odtud označení Arabika) a kávovník statný (kterému se také říká Robusta). Oba druhy pak mají ještě několik odrůd a poddruhů, takže svět kávy je po prozkoumání mnohem složitější než na první pohled. V zásadě ale všechna káva je buď druhu Arabika nebo Robusta, přičemž mezi oběma druhy najdeme hned několik podstatných rozdílů.

 

Káva Arabica

Arabica má oproti Robustě výraznější aroma i chuť, má však o polovinu méně kofeinu (asi 1,5%). Pěstování kávovníku arabského je náročnější a vyžaduje specifické podmínky jako například mírnější klima, vysokou vlhkost a vyšší nadmořské výšky.  To vše ovlivňuje výslednou cennu, která je oproti Robustě značně vyšší.

Arabica je také hojněji pěstována, expertována a využívána – na světové produkci se podílí přibližně 75% až 80% oproti 25% až 20% Robusty. Čerstvě upražená 100% Arabika patří ke standardům dobré kavárny. Vyznačuje se bohatým chuťovým profilem, který může mít mírnou až vyšší aciditu, sametové, oříškové, ovocné, vanilkové tónya hedvábnou konzistenci, narozdíl od Robusty, která bývá velmi silná a spíše nahořklá či zemitá.

 

Káva Robusta

Nejvýraznějším rozdílem mezi Arabikou a Robustou je kvalita (včetně chuti, aroma, způsobu pěstování a zpracování) a cena, která je o dost nižší a spjatá s mnoha faktory, které jsme naznačili už v předchozím odstavci. Kávovník statný plodí o mnoho rychleji než kávovník arabský (většinou už za 2 až 3 roky oproti 6 letům Arabiky), vyžaduje méně práce při pěstování, je více odolný vůči škůdcům a není tolik náročným na podnebné podmínky. Náklady na pěstování jsou o dost nižší a tedy i ke spotřebitelům se dostane za poměrně nízkou cenu. Bohužel ale chuť Robusty mnohým kávomilům příliš nesedí, může mít zemitou, nahořklou až nepříjemnou chuť. Máte-li ale rádi opravdu silnou kávu a potřebujete okamžitou vzpruhu, Robusta je dobrou volbou díky vysokému obsahu kofeinu, kterého ho má až 3%. Takový chuťový zážitek jako kvalitní Arabika vám ale pravděpodobně nepřinese.

Arabika nebo Robusta?

Kdy si tedy zvolit Arabiku a kdy Robustu? Pokud si rádi vychutnáte dobrou kávu, pak bude určitě lepší sáhnout po 100% Arabice, která vám zaručí ten nejlepší zážitek z kávy a nabízí spoustu možností vychutnávat si různé chuťové profily. Pokud však pijete kávu především proto, abyste se při náročném pracovním dni udrželi na nohou a nepotřebujete si připlácet za lepší kvalitu i aroma, pak můžete sáhnout po Robustě, která bude účinným stimulantem, nikoli však tak intenzivním chuťovým zážitkem.

*Použité fotografie: náhledový obrázek: McKay Savage, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *