5 kávových podivností z celého světa

Co národ, to jiné chutě, o čemž se za chvíli přesvědčíme. Někdo rád klasické italské espreso připravené podle přísných standardů, někdo zase rád experimentuje. Někdy však výsledek experimentu zní poněkud zvláštně nebo v horších případech jako něco, co by se vám moc ochutnávat nechtělo. Pojďme si představit pět z nich. 

Slaná káva

V jedné z top Tchaj-wanských kaváren 85C Bakery Café vám naservírují kávu se slanou pěnou a věřte nebo ne, tahle podivnost se stala jejich nejprodávanějším nápojem. Zvykem Tchaj-wanců je solit si třeba meloun nebo ananas, aby umocnili přirozenou sladkost ovoce, a právě tohle vedlo baristy vyzkoušet to i s kávou. Nejdříve se připraví káva s předem přidaným cukrem a mezitím se sůl se máčí v husté smetaně. Pak už stačí jen přelít kávu do šálku a na vrch se přidá slaná smetanová čepice.

 

Sýrová káva

Jednou ze zvláštních švédských tradic je máčet sýr do kávy nebo pít kávu se sýrem v ní. Jedná se o původně finský či severošvédský sýr s názvem Leipäjuusto, který se vyrábí z kravského, kozího a sobího mléka. No, rozhodně to zní zajímavě. 🙂

 

Káva s citronem či limetkou

Pokud máte rádi opravdu kyselou kávu, pak se vám bude zamlouvat buďto nápoj s názvem Guillermo nebo Espresso Romano. Guillermo je káva se šťávou z limetky, která se servíruje horká nebo studená, a Espresso Romano je zase káva s elegantním odřezkem citronové kůry. Várování je ale na místě – kvůli své extrémně trpké chuti tohle nejsou drinky pro každého. 🙂

 

Káva s vanilkovou coca colou

Už jste někdy slyšeli o nápoji s názvem Vincent Vega? Je pojmenovaný po hlavní postavě Tarantinova kultovního snímku Pulp Fiction, který s oblibou pije vanilkovou Coca Colu. No a právě vanilková cola je jednou z ingrediencí tohoto drinku. Přidá se k ní ještě espresso, vanilkový sirup a led. Dvojitá dávka kofeinu tomuto nápoji zaručuje oblibu především na party.

 

Káva s vejcem

Cà Phê Trứng je vaječná káva, kterou si můžete dopřát ve Vietnamu. Připravuje se tak, že se našlehá vaječný žloutek s kondenzovaným mlékem a přes tuto hustou krémovou hmotu se přelije silná černá káva, která posléze klesá na dno. Říká se, že výsledek chutná jako sladký pudink s příchutí kávy.

A jaké podivnosti jste na cestách ochutnali vy? 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Anthony Tong Lee, na základě licence CC BY-ND 2.0, flickr.com

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *